טעימת וויסקי עיוורת

פורסם: 04/02/2015 ב-וויסקי
תגים: , , , , , , , , ,

אין ספק שכשאנחנו שותים או אוכלים משהו אנחנו משתמשים בעיניים הרבה יותר ממה שנדמה לנו.
הראייה משפיעה על המחשבה שלנו בזמן הטעימה ובשורה התחתונה יש לה משקל משמעותי מאוד במה שנחשוב על משקה או אוכל מסויימים.

Macallan blind tasting

טעימת מקאלן עיוורת. (צילום: שי גלבוע)

כששותים וויסקי ההשפעה העיקרית של הראייה היא לגבי צבעו, שמצביע לנו על שני דברים עיקריים: גיל הוויסקי – ככל שוויסקי התיישן יותר בחביות עץ צבעו יהיה כהה יותר, וסוג החבית בה הוא יושן – לכל סוג חבית צבע אופייני שהיא מעניקה לוויסקי. מה שאנשים לא כ"כ זוכרים היא העובדה שרוב הוויסקי היום בעולם עובר צביעה בקרמל E150A שהופכת את כל עניין הצבע למשמעותי הרבה פחות בהקשר של הערכת וויסקי. אולי אפשר להבין מצבע הוויסקי את כוונת המשורר, או במילים אחרות – מה היצרן רצה שנחשוב לגבי הוויסקי הזה.

לאחרונה יצא לי להשתתף באירוע טעימה עיוורת של וויסקי שהתקיימה בביירן, בראסרי נחמד מאוד בתל-אביב, אורגנה ע"י חברת אקרמן, יבואנית המותג מקאלן לישראל והועברה ע"י פטסי קריסטי ממקאלן, בחורה מדהימה!

שלא כמו בטעימות עיוורות סטנדרטיות, כאן לא הכוסות היו כהות, אלא עיני הטועמים כוסו בכיסוי עיניים, מה שהכריח את הטועמים להתכנס אל תוך עצמם ולהתרכז בטעמם של הוויסקים הנטעמים בלבד. בלי השפעה של צבע הוויסקי או כל דבר אחר מסביב שיכול להסיח את הדעת ולהשפיע על ההחלטה כמו פרצוף של מי שיושב לידך.

(צילום: שי גלבוע)

הטועמים קיבלו 7 כוסות וויסקי והיו צריכים לדרג אותן לפי דעתם. העיוורת. הנקייה. האובייקטיבית. – משהו שטועמים מוכרים לעולם לא היו מסכימים לו. רק ליפול אפשר כאן.

הוויסקים אצל כל טועם סודרו בסדר שונה כשמתחת לכל כוס הייתה מדבקה קטנה עם צבע שונה.

אני מוכרח לציין שזו הפעם השנייה שאני משתתף בטעימה עיוורת ועוד כמה שהעברתי וברוב המוחלט של המקרים אנשים מדרגים דווקא את הוויסקים שהם אוהבים, מכירים הכי טוב ומהללים – בתחתית הדירוג. גם לי זה קרה.

למה זה קורה? כי אין כאן מותג מוכר שכבר מעלה את הוויסקי בכמה רמות בעיני הטועם, כי אין כאן צבע אדמדם והרי הטועם אוהב ממש חביות שרי, הן יקרות ונחשבות! יש כאן רק ריח, טעם וסיומת. זהו.

טעימת וויסקי (צילום: שי גלבוע)

עם שתי מסקנות אני רוצה לסיים:

1. אל תיתקבעו. לא כל מה שאתם קוראים באיזה ספר נחשב שנכתב ע"י איזה מומחה וויסקי זה משהו חקוק בסלע, מבלי לזלזל כמובן בטועמי הוויסקי המקצועיים, אבל טעם וריח הם דברים סובייקטיביים לחלוטין ורשמי טעימה הם בעיני הטועם (גם אני כותב רשמי טעימה, אני יודע). תנו הזדמנות לכל וויסקי. תאהבו, אל תאהבו אבל תחליטו בעצמכם. רק ככה באמת תדעו איזה טעמים אתם יותר אוהבים ואילו פחות, ואז תוכלו ללכת לרשמי הטעימה של כותב שאתם מעריכים כדי שרק יכווין אתכם ולא יחליט איזה וויסקי טוב לכם.

2. תרשו לעצמכם טעימה עיוורת מתישהו. בחרו גם וויסקים שאתם ממש אוהבים וגם כאלו שפחות. אני בטוח שתופתעו לגלות דברים חדשים על ההעדפות שלכם לגבי וויסקים שונים.

אני טועם עם כיסוי עיניים (צילום: שי גלבוע)

בטעימה עצמה טעמנו את הוויסקים הבאים:
מקאלן סלקט אוק
מקאלן פיין אוק 12
מקאלן שרי 12
גלנרות' 1991
ימזאקי 12
מקאלן גולד

הדירוג שלי היה גם לפי הסדר הזה, כשמקאלן 12 פיין אוק היה בשתי כוסות שונות, אותן דירגתי במקומות 2 ו- 3 אבל בטח שלא עליתי על זה שזה אותו וויסקי.
 

טעימה עיוורת מלמדת אותך הרבה על הדרך שבה אתה שותה את הוויסקי שלך. מומלץ לנסות!

** אני רוצה להודות לחברת אקרמן (שחף), לפטסי קריסטי וכמובן לביירן על האירוח – על הערב המעניין והמוצלח.

** כל התמונות צולמו ע"י שי גלבוע.

תגובות
  1. זה היה הגולד ולא האמבר אבל חוץ מזה מסכים לגמרי עם הכל 🙂

  2. אכן. אחלה של חוויה. לא לראשונה אני טועם עיוור, וזה רק מראה לך שקשה מאוד לזהות ויסקים על עיוור.

  3. Aviv הגיב:

    כתבה מצוינת. אהבתי לקרוא ולקבל רשמים. כן ירבו…Aviv Ginzburg

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s