The Belgian Owl Distillery – מזקקת הינשוף, בלגיה

פורסם: 31/03/2012 ב-בלגיה, וויסקי, עולם חדש
תגים: , , , , , , , , ,

כמה שעות לפני הטיסה חזרה לארץ, אחרי טיול של חמישה ימים בבלגיה שכלל הרבה בירה, לא יכולתי לוותר על הזדמנות לבקר ולראות את המזקקה היחידה בבלגיה שמייצרת וויסקי סינגל מאלט.

העובדה שהמזקקה נמצאת קילומטרים ספורים משדה התעופה בליאז', מרחק נסיעה של כמה דקות, בהחלט עזרה – וכך מצאנו את עצמנו, אנוכי ושני חברי לטיול, במזקקה הקטנה, זוכים לאירוח ע"י אדם נחמד העונה לשם אטיין (מייסד ובעל המזקקה).

The Belgian Owl DistilleryThe Belgian Owl Distillery, או בתרגום פשוט – מזקקת הינשוף הבלגית, שוכנת בכפר תעשייה קטן בשם גראסה הולונה (Grâce-Hollogne), אחד הפרברים של העיר ליאז'.
היא הוקמה בשנת 2004 ע"י אטיין בוילון (Etienne Bouillon), מזקק חובב שסיים תואר בבישול וזיקוק בשנת 1993 והחל לזקק. כמו כל חובב וויסקי גם לו היה חלום: להקים מזקקת וויסקי ולזקק את הוויסקי שלו.
אם רוב האנשים מסתפקים בלחלום, לא כך היה אצל אטיין, והוא החל מתכנן את המזקקה שלו.

בשנת 1994 הוא קונה שני דודי זיקוק ישנים שיוצרו בשוויץ ב- 1880, בני 500 ליטר כל אחד, אשר שימשו בעבר בעיקר לזיקוק של פירות.
הדודים אמנם ישנים מאוד וקטנים יחסית, לצורך הדגמה: המזקקה הקטנה בסקוטלנד היא אדרדור (Edradour) שמסוגלת להפיק 90,000 ליטרים של אלכוהול טהור (LPA – Liters of Pure Alcohol) בשנה, לעומת הדודים האלו שמסוגלים להפיק 20,000 ליטרים בשנה, אך הם עדיין עובדים מצויין ולא פחות חשוב – מפיקים וויסקי איכותי ביותר אשר עונה על הדרישות הקפדניות של אטיין.

אחד מדודי הזיקוק של המזקקה

אבל למה שמישהו באמת ירצה וויסקי בלגי ויחכה לו?
בשנת 1999 מופיעה מודעה בגודל עמוד שלם בעיתוני בלגיה המבשרת על הוויסקי הבלגי הראשון. שלא נטעה, עוד לא היה וויסקי ואפילו לא מזקקה. המודעה היתה ניסוי שנערך ע"י שני משרדי פרסום בכדי להוכיח את יעילותו של הפרסום בעיתונים. 500 בקבוקים הובטחו במתנה ל- 500 האנשים הראשונים שייתקשרו למספר שהופיע במודעה.
ואכן הפרסום צלח: בתום 72 שעות נרשמו 30,000 שיחות.

אבל מה זה אומר לגבי הוויסקי? זה היה הסימן בשביל אטיין שהשוק מוכן וממתין לוויסקי שלו. שיש מקום בבלגיה לפרוייקט ולמוצר שעליהם הוא חולם כבר שנים.

כעת היו בידיו גם הציוד הבסיסי הדרוש לו לפרוייקט וגם הידיעה שיש מקום בשוק לוויסקי שלו. שמישהו אי שם בכל זאת מחכה…

אך היה עליו להתחיל לתכנן תוכנית כיצד לזקק, ליישן ולשווק את הסינגל-מאלט וויסקי הבלגי הראשון.
החלק המרכזי בתוכניות שלו והבסיס ליצירת הוויסקי שלו היה השימוש בתוצרת בלגית בכל תהליך הייצור, החל מגידול השעורה ועד שלב הזיקוק והיישון. רק כך, הוא הרגיש, זה באמת יהיה וויסקי בלגי.

וכך, בשנת 2003, אחרי עבודה ותכנון של שלוש שנים, אטיין היה בשל מספיק בכדי להוציא לפועל את הפרוייקט שלו.
עם תוכנית עסקית והלוואה שמימנה 2/3 מהבישול הראשון, הוא היה מוכן להפוך את הידע והניסיון שצבר לסינגל מאלט הבלגי הראשון.
כעת היה עליו למצוא את הלתת שתשמש אותו לבישול, לקנות חביות ליישון ולמצוא מקום ראוי למקם בו את הדודים ולאחסן את החביות המלאות. אה… וכן – גם לייצר וויסקי מספיק טוב שיהיה ראוי לשתייה לאחר שלוש שנות יישון. ללא ספק החלק הקשה ביותר בתהליך.

בחיפושים אחרי מקורות מידע ואנשים אשר ידריכו אותם לאורך התהליך, שני אנשים עזרו להם רבות. הראשון הוא ג'ים מארי (Jim Murray), אדם בעל השפעה רבה בתעשיית הוויסקי, אשר התלהב מאוד מהפרוייקט של אטיין והבטיח לכלול את הוויסקי בתוך תנ"ך הוויסקי שלו (The Whisky Bible) אשר יוצא לאור מדי שנה. אדם נוסף אשר איתו העביר אטיין זמן רב בלמידה והדרכה הוא  ג'ים מקאוואן (Jim McEwan) ממזקקת ברוכלאדיך שבאי איילה, אשר פגש את אטיין באחת מתערוכות הוויסקי והתלהב מאוד מהרעיון ומהפרוייקט. הוא הזמין אותו להתלמד אצלו במזקקה ולהתנסות בכל תהליך הכנת הוויסקי.

מגוון הבקבוקיםב- 18 לאוקטובר 2004 מולאה החבית הראשונה במזקקת הינשוף הבלגית במה שסימן את הרגע בו הפרוייקט של אטיין, האיש עם החלום, הופך מחלום למציאות.
החביות שמולאו בתקופה הזו עתידות יהיו לצאת לשוק רק שלוש שנים (לפחות) מאוחר יותר. אך ביקושים אין ספור והסקרנות של אטיין עצמו, הביאו אותו לבקבק כמה מהדורות של ספיריטים שיושנו תקופות שונות עוד לפני שחלפו להן שלוש שנים.
בתחילה הוציאה המזקקה כמה גרסאות של ספיריטים, הראשון שקוף לחלוטין אשר לא מיושן בחביות כלל, ואחריו עוד שניים – השני מיושן 17 חודשים בחביות והשלישי 39 חודשים.
804 הבקבוקים הראשונים שהכילו וויסקי שיושן 3 שנים ובוקבקו בחוזק של 46% נחטפו במהרה וכך גם כל אלו שבאו אחריהם.

כעת, עם הרבה תקווה ובסיס טוב, מתכננים במזקקה לרכוש דודים גדולים וחדשים יותר ולהרחיב את הפעילות.

במזקקה שותפים היום שלושה אנשים: אטיין בוילון – שאחראי על תהליך הזיקוק, כריסטיאן פוליס – אחראי על הפיננסים ופייר רוברטי – חוואי ומי שמתפעל את החווה באופן שוטף.
בבעלות המזקקה מספר שדות שעורה שנמצאים במרחק כ- 7 ק"מ מהמזקקה עצמה ואשר מגודלים ומטופלים ע"י פייר, חקלאי כבר למעלה מ- 30 שנה ובהתאם לכללים המקובלים בתעשיית הוויסקי ותוך כדי הקפדה על כל הפרטים הקטנים.
את תהליך הליתות הם עושים במלתתה הממוקמת בדרום מערב בלגיה ללא שימוש בכבול בכלל ואת הבישול והזיקוק עושים במזקקה עצמה. היישון מתבצע בחביות אקס-בורבון שנרכשות ממזקקת הוואן היל (Heaven Hill) האמריקאית.

מחסן החביות במזקקההכניסה לחווהשדות השעורה

הביקור עצמו לווה בטעימות של הספיריטים שציינתי למעלה וכן של גרסאת חוזק חבית (76.5%).
בכדי לבקר במזקקה יש לתאם מראש עם אטיין דרך אתר האינטרנט של המזקקה.

רשמי טעימה של הספיריטים והויסקי שטעמנו:
תזקיק חדש לחלוטין:
צבע שקוף, ריח של וניל עם נגיעות קרמל. טעם מאלטי מאוד וקרמלי.
תזקיק שמיושן 17 חודשים: נגיעות מאלט ווניל שמתחיל להופיע בשילוב מתיקות קרמל. שמנוני מאוד.
תזקיק שמיושן 39 חודשים: פה כבר מתחילים להרגיש ממש את ההשפעה של חביות הבורבון על הוויסקי, ריח וטעם וניליים חזקים מאוד. טעמים מאוד חזקים של דבש ופלפל שחור. סיומת ארוכה של וניל.
וויסקי 3 שנים חוזק חבית 76.5%: ריחות וניל מאוד חזקים בשילוב מתיקות עדינה וטעימה של קרמל. טעמי מאלט עם דבש בשילוב מרירות שמתחילה להופיע. סיומת ארוכה מאוד של פלפל שחור ומתיקות.

סה"כ מאוד אהבתי את העובדה שהטעימות הן של תזקיקים בשלבים שונים של יישון, מה שנותן אפשרות להבין את השינוי שחל בוויסקי במהלך הזמן בחביות. בהחלט רואים את ההשפעה, בעיקר של טעמי הוניל, של חביות האקס-בורבון.
וויסקי ממש טוב שהייתי מאוד נהנה לשתות. מאוזן מאוד ומתקתק עם נגיעות חרפרפות עדינה של פלפל שחור.

ואם חשבתם לצאת מהביקור עם איזה בקבוק או שניים, אז תשכחו מזה. כל הבקבוקים נחטפים במהרה ע"י המעריצים הנלהבים שרק מחכים לביקבוק הבא…

אבל הכי חשוב – לזכור שלפעמים חלומות מתגשמים. תלוי כמה רוצים ומאמינים שהם ייתגשמו.
לחיים!

תגובות
  1. ג׳וש הגיב:

    כתבה מעניינת מאוד!
    נהנת לקרוא את כל הדברים באתר!!

    תודה

  2. Moti_h הגיב:

    לא ידעתי שיש וויסקי בלגי וזה ממש עושה חשק לטעום…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s